Λιγότεροι βουλευτές; Τεράστιο λάθος.

6.synedriasewn_small 2.jpg

Ακούμε διάφορους να μιλούν για την ανάγκη μείωσης των βουλευτών και πώς έτσι θα τιμωρήσουμε την διεφθαρμένη πολιτική ελίτ, ενώ ταυτόχρονα θα εξοικονομήσουμε χρήματα από την μείωση αυτή. Τι, πραγματικά όμως, θα καταφέρουμε έτσι; Απλά, θα ενδυναμώσουμε ακόμα περισσότερο τα κλειστά πολιτικά ‘τζάκια΄ και την ισχύ των διαπλεκόμενων ΜΜΕ. Θα κάνουμε ένα κακό πολιτικό σύστημα ακόμα χειρότερο.

Η δική μου πρόταση είναι εντελώς διαφορετική. Περισσότεροι βουλευτές και κυρίως κοντά στους πολίτες. Πως όμως θα μπορούσε να γίνει κάτι τέτοιο; Νομίζω πολύ απλά.

100-300 εκπρόσωποι ανά περιφέρεια (ανάλογα του πληθυσμού της), με τις περιφέρειες να είναι υπεύθυνες για όλα πλην άμυνας, εξωτερικής και νομισματικής πολιτικής.

Δύο κοινοβούλια σε εθνικό επίπεδο. Βουλή αντιπροσώπων με 200 βουλευτές (αναλογικά εκλεγμένους και όχι απαραίτητα μέσω κομμάτων) και συμβούλιο περιφερειών με 4 εκπροσώπους ανά περιφέρεια (52 άτομα). Αρμοδιότητες κυρίως η άμυνα, η εξωτερική και η νομισματική πολιτική.

Όλοι οι παραπάνω πληρώνονται όσο και ένας απλός δημόσιος υπάλληλος (πλην λογικών εξαιρέσεων για έξοδα που δεν μπορούν να αποφευχθούν), με θητείες που δεν μπορούν να ξεπεράσουν τις δύο και, αν αυτό απαιτείται, τις απαραίτητες άδειες από την εργασία τους για όσο διάστημα λείπουν από αυτή.

Φυσικά όλα αυτά θα πρέπει οπωσδήποτε να υποστηρίζονται από λαϊκές συνελεύσεις – όπου το μέγεθος του πολιτικού σώματος το επιτρέπει –  και δημοψηφίσματα πρωτοβουλίας πολιτών σε όλα τα πολιτικά επίπεδα.

Λοιπόν, τι λέτε; Δεν είναι απλό;

Advertisements

One thought on “Λιγότεροι βουλευτές; Τεράστιο λάθος.

  1. Ενδιαφέρουσα πρόταση. Βασικά είναι ένα μοντέλο αποκεντρωμένης διοίκησης που μεταφέρει σχεδόν όλες τις αρμοδιότητες στις περιφέρειες. Υφέρπει ο κίνδυνος αλλεπάλληλων συγκρούσεων γύρω από τις κατανομές των εθνικών πόρων. Ποιος θα αποφασίζει για αυτό; Προσιδιάζει περισσότερο σε ένα ομοσπονδιακά συντεταγμένο κράτος. Πάντως η πολιτική ενίσχυση των περιφερειών είναι ένα βήμα μπρος έναντι του υπερσυγκεντρωτικού Ελληνικού κράτους.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s