Ιεροί τόποι

flag _ small.jpg

Πρόσφατα έτυχε να περάσω έξω από το Δίστομο και στην επιστροφή μου προς Αθήνα αποφάσισα να δω την πολύ μικρή αυτή πόλη. Επισκέφτηκα το αρχαιολογικό της μουσείο και εκεί συνειδητοποίησα την μεγάλη ιστορία του τόπου. Φεύγοντας ρώτησα την πολύ ευγενική υπάλληλο τι είναι ο λόφος που δεσπόζει στην είσοδο της πόλης με την σημαία να κυματίζει ψηλά, μέσα  στο μοναδικά εκτυφλωτικό φως του ελληνικού ουρανού. Και μου εξήγησε.

Στις επόμενες εκλογές, αν ακούσω κάποιον να σκέφτεται να ψηφίσει τους ναζιστές της Χ.Α. θα τον πάρω από το χέρι και θα πάμε μαζί σε αυτόν τον παράξενα όμορφο λόφο. Θα επιλέξω να είναι μια κοινή, καθημερινή ημέρα για να είμαστε μόνοι μας. Να δούμε τα ονόματα των 228 δολοφονηθέντων και να κρυφοκοιτάξουμε πίσω από το τζάμι του μικρού κτηρίου τα κρανία και τα οστά των θυμάτων της Γερμανικής θηριωδίας. Δεν θα του πω τίποτα, θα περιμένω την Μαργαρίτα και τον Λουκά να του πουν πως ένιωσαν την στιγμή που κάποια κτήνη τους αφαιρούσαν την ζωή. Αλλά όχι, ξέχασα, τα παιδιά του ενός και των δύο ετών (γιατί τόσο ήταν η Μαργαρίτα και ο Λουκάς ) συχνά δεν μπορούν ακόμα να μιλήσουν.

Ήθελα να κάτσω και άλλο, αλλά ο χώρος δεν μου το επέτρεπε. Δεν ξέρω γιατί αλλά ένιωθα το μέρος να με διώχνει, να μην με δέχεται, ίσως δεν ήμουν τόσο καθαρός για αυτό. Οπλισμένος με διάθεση να μην λυγίσω ( την ίδια που είχα στο ανέβασμα) πήρα τον δρόμο για το Δίστομο αλλά κατεβαίνοντας τον δρόμο του λόφου είδα μία νεαρή μητέρα με μία άλλη Μαργαρίτα στην αγκαλιά της και εκεί δεν άντεξα, ο δρόμος χάθηκε από τα μάτια μου.

Γιατί τα γράφω όλα αυτά; Δεν ξέρω. Ίσως γιατί λυπάμαι και κατηγορώ τον εαυτό μου που δεν γνωρίζει την ιστορία αυτής της μεγάλης χώρας. Γιατί είναι οι τόποι και το μεγαλείο τους που γράφουν τις σπουδαίες ιστορίες. Αν δεν ξέρεις την ιστορία σου δεν έχεις καμία πιθανότητα να κατανοήσεις τον τόπο και την ζωή σου. Δεν έχεις καμία ελπίδα.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s