Ο John Stuart Mill για την δημοκρατία

John Stuart MillΟ Finley, στο σπουδαίο βιβλίο του Αρχαία και Σύγχρονη Δημοκρατία, παραθέτει ένα χωρίο του John Stuart Mill από το βιβλίο Σκέψεις για το Αντιπροσωπευτικό Σύστημα Διακυβέρνησης.

Ας το διαβάσουμε και ας προβληματισθούμε. Πόσο μακριά βρισκόμαστε από μία τέτοια διακυβέρνηση; Και τι παιδευτική αξία θα είχε για όλους εμάς αν αποφασίζαμε επί συγκεκριμένων ζητημάτων; Σύντομα θα «δεχτούμε» ακόμα ένα μνημόνιο. Μπορεί να βαπτιστεί με άλλο όνομα αλλά πάλι οι πολίτες δεν θα ερωτηθούν και αυτό αποτελεί ντροπή για μία δημοκρατία.

ΚΑΜΙΑ ΝΕΑ ΣΥΜΒΑΣΗ ΧΩΡΙΣ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ

Όσοι από εσάς υποστηρίζετε τα παραπάνω, μπορείτε να το δηλώσετε στο mail referendums@yahoo.gr. Αν γίνουμε πολλοί μπορούμε να καταφέρουμε τα πάντα.

«…..Δεν λαμβάνουμε αρκετά υπόψη πόσο λίγα πράγματα υπάρχουν στην καθημερινή ζωή της πλειονότητας των ανθρώπων, που θα μπορούσαν να προσδώσουν κάποιο μεγαλείο είτε στις αντιλήψεις τους είτε στα αισθήματα τους…… Τις περισσότερες φορές το άτομο δεν έχει καμία πρόσβαση σε πρόσωπα που διαθέτουν ευρύτερη κουλούρα από την δική του. Το έργο που θα του ανέθεταν να κάνει για το δημόσιο θα μπορούσε να συμπληρώσει μέχρι κάποιου σημείου όλα αυτά τα κενά του. Αν οι περιστάσεις είναι ευνοϊκές έτσι ώστε το σύνολο των δημόσιων καθηκόντων που του έχουν ανατεθεί να είναι σημαντικό, αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα την εκπαίδευση του. Παρά τις ελλείψεις του κοινωνικού συστήματος και των ηθικών ιδεών της Αρχαιότητας, η πρακτική των δικαστηρίων και της Εκκλησίας ανέβαζε το διανοητικό επίπεδο του απλού Αθηναίου πολίτη πολύ υψηλότερα από οποιαδήποτε άλλη κοινότητα ανθρώπων, αρχαία ή νεότερη…… Επωμιζόμενος αυτού του είδους τις υποχρεώσεις, καλείται να σταθμίσει συμφέροντα διαφορετικά από τα δικά του, να ακολουθήσει, απέναντι σε αντιφατικές διεκδικήσεις, έναν άλλο κανόνα από τις δικές του ιδιαίτερες κλίσεις, να θέτει διαρκώς σε εφαρμογή αρχές και αξιώματα που ο λόγος ύπαρξης τους είναι το δημόσιο συμφέρον. Και βρίσκει στο πλευρό του εκτελώντας αυτό το έργο πνεύματα περισσότερο εξοικειωμένα με αυτές τις ιδέες και τις πρακτικές, η μελέτη των οποίων θα παράσχει επιχειρήματα στην νοημοσύνη του και κίνητρα στο αίσθημα του περί γενικού συμφέροντος»

Advertisements

One thought on “Ο John Stuart Mill για την δημοκρατία

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s