Η Άμεση Δημοκρατία αυξάνει την αυτοδιάθεση

2015 30 Arjen NijeboerΜετάφραση μίας ενδιαφέρουσας συνέντευξης του Arjen Nijeboer

«Democracy International: Κατά την άποψη σας, γιατί χρειάζεται να εκδημοκρατίσουμε τον κόσμο μας;

Arjen Nijeboer: Η δημοκρατία είναι απαραίτητη για την ελευθερία. Οι άνθρωποι θα πρέπει να είναι ελεύθεροι να αποφασίζουν για τις ζωές τους όσο το δυνατό περισσότερο. Κάτι τέτοιο εξασφαλίζει επίσης καλύτερες αποφάσεις. Είναι πολλοί οι λόγοι για τους οποίους δεν  υποστηρίζω την δημιουργία ενός παγκόσμιου ή ενός ευρωπαϊκού κράτους. Αυτό θα μπορούσε να είναι μια καλή λύση για το μέλλον αλλά η εγκαθίδρυση του σήμερα θα ήταν απλά μια καταστροφή. Υπάρχουν καλύτεροι τρόποι να επιλύσουμε τα προβλήματα της παγκοσμιοποίησης.

Ποια είναι η άποψη σας για την Ευρωπαϊκή Πρωτοβουλία Πολιτών (ECI – European Citizens’ Initiatine);

Είναι ένα ανίσχυρος θεσμός και προς το παρόν εξυπηρετεί περισσότερο την ελίτ της Ε.Ε. παρά τους πολίτες.

Το χάσμα μεταξύ των πλουσίων και των φτωχών διευρύνεται. Βλέπετε κάποια σχέση μεταξύ της κοινωνικής και οικονομικής κρίσης και της συμμετοχής των πολιτών; Τι θα μπορούσαμε να κάνουμε για να αναστρέψουμε αυτή την τάση;

Η δημοκρατία μπορεί να μας βοηθήσει στο να αντιμετωπίσουμε τα κοινωνικά και οικονομικά προβλήματα αλλά δεν είναι αρκετή. Οι άνθρωποι θα πρέπει να διευρύνουν τις γνώσεις τους και να αναπτύξουν καινούργιες αξίες. Πιστεύω πως θα πρέπει να προχωρήσουμε σε νέες ιδέες σχετικά με την κοινωνία στις οποίες, για παράδειγμα, ο ιδιωτικός οικονομικός έλεγχος στην φύση, την εργασία και το κεφάλαιο θα εκλείψουν. Προς το παρόν είμαστε πολύ μακριά από κάτι τέτοιο.

Τι προκάλεσε την ενασχόληση σας ως ακτιβιστή υπέρ της δημοκρατίας και της συμμετοχής των πολιτών; Υπήρξε μια ιδιαίτερη στιγμή στην ζωή σας που σας έστρεψε προς τα εκεί;

Συνειδητοποίησα πως η άμεση δημοκρατία μπορεί να αυξήσει την αυτοδιάθεση και την ισότητα μεταξύ των πολιτών και θα μπορούσε να λειτουργήσει ως ένα εργαλείο για περαιτέρω κοινωνικές αλλαγές.

Ποιος είναι ο επόμενος πολιτικός στόχος τον οποίο επιθυμείται να πετύχετε;

Σήμερα, μόνο μέλη των καθιερωμένων πολιτικών κομμάτων έχουν την δυνατότητα να λάβουν υψηλές κυβερνητικές θέσεις, όπως για παράδειγμα αυτή ενός δημάρχου. Αυτό συμβαίνει ενάντια στο Ολλανδικό Σύνταγμα και προσπαθούμε να αλλάξει.

Τι κάνει η οργάνωση Democracy International προκειμένου να υπάρξει περισσότερη δημοκρατία και συμμετοχή των πολιτών στον κόσμο μας;

Η  Democracy International θα πρέπει να δώσει ιδιαίτερη προσοχή στο να βοηθήσει να δημιουργηθούν οργανώσεις υπέρ της δημοκρατίας σε όσες περισσότερες χώρες του κόσμου είναι αυτό δυνατό και να σκεφτεί νέους τρόπους οργάνωσης διεθνούς συνεργασίας. Θα ήταν λάθος να προσπαθήσουμε να εφαρμόσουμε ένα μοντέλο κατάλληλο για ένα κράτος σε διεθνές επίπεδο.»

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s