Κάτι νέο (με ιστορία 2.500 ετών) γεννιέται στην Ελλάδα

2014 - 2 _ 330_235 pixelsΕίναι πράγματι ελπιδοφόρο το ότι σε αρκετούς δήμους της χώρας ομάδες ενεργών πολιτών, ανεξάρτητες από πολιτικές “προστασίες”, διεκδικούν το δικαίωμα να αποφασίζουν για ό,τι συμβαίνει γύρω τους. Κάθε στιγμή και όχι απλά μια φορά κάθε μερικά χρόνια.

Τα τελευταία σπουδαία νέα μας έρχονται από την Χαλκιδική και τον σκληρά δοκιμαζόμενο Δήμο Αριστοτέλη. Εκεί έχει στηθεί τα τελευταία χρόνια ένα διαρκές θέατρο του παραλόγου. Πολυεθνικές εταιρείες μεγαθήρια, σε αγαστή συνεργασία με εγχώριους “επενδυτές” και με την υποστήριξη μεγάλης μερίδας του πολιτικού κόσμου προσπαθούν να επιβάλλουν στους κατοίκους ένα έργο το οποίο μόνο ερωτήματα γεννά. Τόσο για το αντίκτυπο που θα έχει στην οικονομία του τόπου και της χώρας αλλά όσο και για τις περιβαλλοντολογικές του επιπτώσεις. Όπως και αν έχουν όμως τα πράγματα, οι μόνοι που δικαιούνται να αποφασίζουν είναι οι κάτοικοι. Αυτοί και μόνο αυτοί. Και αυτό αποφάσισαν να κάνουν.

Τις ημέρες αυτές, οι πολίτες που εναντιώνονται στην ιδιαίτερη αυτή “επένδυση”, αποφάσισαν  να εκλέξουν, μεταξύ τριών υποψηφίων, τον πλέον κατάλληλο για να διεκδικήσει την υποψηφιότητα του δημάρχου στις ερχόμενες δημοτικές εκλογές. Είναι εντυπωσιακό λοιπόν το γεγονός πως στην παραπάνω ψηφοφορία προσήλθαν 3.025 πολίτες! Στις προηγούμενες δημοτικές εκλογές ειχαν ψηφίσει 15.125 ψηφοφόροι την Α’ Κυριακή και 13.649 την Β’. Πέρα όμως από τους αριθμούς που αποδυκνείουν την εντυπωσιακή κινητοποίηση και οργάνωση των κατοίκων, αξιοσημείωτη είναι η διαδικασία επιλογής του υποψηφίου από τους ίδιους τους πολίτες.

Παρόμοιες δράσεις συναντούμε στον δήμο Βάρης – Βούλας – Βουλιαγμένης, στον Διόνυσο αλλά και την Ελευσίνα.

Είμαστε σίγουροι πως υπάρχουν δεκάδες τέτοιες κινήσεις που μας διαφεύγουν. Όποιοι από εσάς γνωρίζετε ανάλογες δράσεις παρακαλώ στείλτε μας στοιχεία για αυτές στην ηλεκτρονική διεύθυνση referendums@yahoo.gr

Advertisements

2 thoughts on “Κάτι νέο (με ιστορία 2.500 ετών) γεννιέται στην Ελλάδα

  1. ΜΠΡΟΣΤΑ ΧΩΡΙςΣ ΔΕΙΛΙΑ ΣΕ ΚΑΤΙ ΝΕΟ Ο ΚΟΣΜΟς ΕΙΝΑΙ ΚΑΖΑΝΙ ΠΟΥ ΒΡΑΖΕΙ ΚΑΙ ΠΕΡΙΜΕΝΕΙ ΤΕΤΟΙΕς ΚΙΝΗΣΕΙΣ

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s