Άρθρο 44

Σύνταγμα - άρθρο 44_small

Αν κάποιος κάνει μια προσεκτική έρευνα στο διαδίκτυο σχετικά με  προτάσεις αλλαγής του πολιτικού μας σκηνικού θα συναντήσει κυρίως δύο ιδέες:

a) Εκδημοκρατισμός του πολιτικού μας συστήματος (θα ήθελα να πω περισσότερη δημοκρατία αλλά η έκφραση θα ήταν μάλλον ατυχής) και

b) Νέο Σύνταγμα, ιδανικά από τους πολίτες

Οι δύο παραπάνω προτάσεις είναι φανερό πως αλληλοσυμπληρώνονται. Ένα Σύνταγμα από τον λαό δεν μπορεί παρά να οδηγήσει στον εκδημοκρατισμό της πολιτικής μας ζωής αλλά και το αντίστροφο, πολιτικές πρακτικές και δράσεις που θα δώσουν ισχύ στους πολίτες, αργά ή γρήγορα, θα εγγραφούν στον πολιτικό κατασταστικό χάρτη της χώρας.

Μιλάμε δηλαδή για δύο παράλληλες διαδικασίες και δική μας ευθύνη είναι να δούμε ποιες δράσεις  θα μας βοηθήσουν να αποκτήσουμε την μεγαλύτερη πολιτική ισχύ στο μικρότερο δυνατό διάστημα. Δηλαδή την υποστήριξη όσων περισσότερων συμπολιτών μας και όσο το δυνατό συντομότερα.

Η πρόταση της δικής μας ομάδας είναι να εστιάσουμε σε ένα μόνο άρθρο, το άρθρο 44. Οι λόγοι που πιστεύουμε πως πρέπει να επιλέξουμε μια τέτοια στρατηγική για τον κοινό μας αγώνα είναι πολλοί και κατά την άποψη μας  ιδιαίτερα σημαντικοί.  Οι κύριοι από αυτούς είναι οι εξής:

– Εξυπηρετεί την ουσία των παραπάνω στόχων. Ριζικό εκδημοκρατισμό και αλλαγή του Συντάγματος. Ακόμα και αν η τελευταία δεν γίνει απευθείας από τους πολίτες, το νέο άρθρο 44 (η ακόμα καλύτερα τα περισσότερα του ενός άρθρα) θα προβλέπει διαδικασίες που στο άμεσο μέλλον θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν από τους πολίτες προκειμένου να αλλάξουν το Σύνταγμα  σύμφωνα με τις επιθυμίες τους (λαϊκή νομοθετική πρωτοβουλία και φυσικά υποχρεωτικό δημοψήφισμα για οποιαδήποτε αλλαγή στο νέο Σύνταγμα)

– Η θεσμοθέτηση δημοψηφισμάτων που καλούν μόνο οι πολίτες, σε όλα τα πολιτικά επίπεδα (τοπικό, περιφερειακό και εθνικό), προκειμένου να ακυρώσουν ή να προτείνουν νόμο και να επιτρέψουν σημαντικές πολιτικές αλλαγές είναι εκ των ων ουκ άνευ για οποιαδήποτε μορφή πραγματικής δημοκρατίας.  Κάποιος θα μπορούσε εύλογα να αναρωτηθεί το γιατί. Γιατί τα δημοψηφίσματα είναι αναγκαία συνθήκη για την ύπαρξη της δημοκρατίας;

Επιτρέψτε μου να προσπαθήσω να απαντήσω με ένα παράδειγμα.

Ας δούμε την σπουδαία θέση πολλών από εμάς περί της ανάγκης ύπαρξης μιας πραγματικά ανεξάρτητης  δικαιοσύνης.  Σκεφτείτε καταρχάς το εξής, η σπουδαία αυτή θέση και το πρόβλημα στο οποίο έρχεται να δώσει απάντηση είναι μάλλον ελάχιστα κατανοητή στην πλειοψηφία των συμπολιτών μας. Γιατί μπορεί να διαισθάνονται πως η δικαιοσύνη δεν λειτουργεί όπως θα έπρεπε αλλά δεν μπορούν να δουν  εύκολα το πώς αυτό θα αλλάξει και κυρίως – προσέξτε το αυτό – πως θα μπορούσε μια αλλαγή να γίνει σεβαστή και να μην ακυρωθεί στην συνέχεια με διάφορους επιδέξιους πολιτικούς και νομικούς χειρισμούς. Συχνά ο κόσμος ρωτά: αν το ισχύον Σύνταγμα καταστρατηγείται τι θα αποτρέψει τους πολιτικούς να κάνουν το ίδιο και σε ένα νέο Σύνταγμα;  Νομίζω πως έχουν δίκιο. Θα δώσουμε έναν τιτάνιο αγώνα και ύστερα από αρκετά χρόνια θα καταφέρουμε μια αλλαγή στο Σύνταγμα που θα προβλέπει μια περισσότερο ανεξάρτητη δικαιοσύνη.  Ό,τι θα καταφέρουμε εμείς με έναν μακροχρόνιο πολιτικό αγώνα θα το ακυρώσουν οι πολιτικοί μας περίπου εν μια νυκτί. Γιατί; Γιατί έχουν το μονοπώλιο να ΝΟΜΟΘΕΤΟΥΝ σε πραγματικό χρόνο και μάλιστα να νομοθετούν περίπου, αν όχι εντελώς, ανεξέλεγκτα. Έχουν το μονοπώλιο στο να αποφασίζουν. Ο μόνος τρόπος να σταματήσουμε αυτή την πληγή για όλους εμάς είναι να έχουμε τον τρόπο να ελέγχουμε, ακυρώνουμε και προτείνουμε νόμους.

Εδώ έρχεται να δώσει λύση ο θεσμός του δημοψηφίσματος. Με το δημοψήφισμα ανατρέπεται ο συσχετισμός των δυνάμεων ανάμεσα στο πολιτικό προσωπικό και την κοινωνία  των πολιτών. Πλέον οι πολίτες μπορούν να ελέγξουν άμεσα και δεσμευτικά τόσο την εκτελεστική όσο και την νομοθετική λειτουργία. Ο λόγος των πολιτών ως ο τελευταίος στην διαδικασία λήψης των αποφάσεων είναι ο πλέον ισχυρός, έτσι όπως οφείλει να είναι σε μια δημοκρατία.  Πλέον δεν είναι δυνατό για τις πολιτικές φατρίες να ακυρώσουν την ουσία των άρθρων του Συντάγματος με διάφορους εφαρμοστικούς νόμους. Αυτός που ελέγχει πλέον τόσο την συνταγματικότητα όσο και την επιθυμητότητα όλων των νόμων είναι ο ίδιος ο λαός, το μέγιστο πολιτικό υποκείμενο σε μια δημοκρατία.

Με τις λαϊκές νομοθετικές πρωτοβουλίες οι πολίτες προχωρούν ακόμα περισσότερο αφού μπορούν να εκκινήσουν την διαδικασία λήψης απόφασης παρακάμπτοντας εντελώς το πολιτικό προσωπικό.

Έτσι αντί να αγωνιστούμε για το ένα ή το άλλο συγκεκριμένο πολιτικό ζήτημα πρέπει να αγωνιστούμε για να έχουμε το εργαλείο το οποίο θα μας επιτρέπει να διαμορφώνουμε με ένα άμεσο τρόπο, σε πραγματικό χρόνο, ΟΛΕΣ τις πολιτικές επιλογές.

– Τα παραπάνω είναι αυτά που κάνουν τα δημοψηφίσματα έναν εύληπτο και ταυτόχρονα ενωτικό πολιτικό αίτημα. Η ιδέα που μεταφέρουν (απόλυτα κατανοητή και αδιαπραγμάτευτη σε άλλους τομείς της ζωή μας) είναι πως “αποφασίζει αυτός που πληρώνει”, αποφασίζει αυτός που δέχεται τις συνέπειες των επιλογών και όχι κάποιος άλλος για αυτόν.  Αυτή η ιδέα είναι κατανοητή και ενώνει δεξιούς, κεντρώους και αριστερούς, άνδρες και γυναίκες, νέους και ηλικιωμένους, ανθρώπους με χαμηλό αλλά και υψηλό εκπαιδευτικό επίπεδο. Είναι μια ιδέα που γίνεται καθολικά αποδεκτή με ΜΙΑ και ΜΟΝΟ ΜΙΑ προϋπόθεση: να ακουστεί. Και αυτό σας ζητάμε να κάνουμε.

Όσοι λοιπόν από εσάς επιθυμείτε να δηλώσετε την υποστήριξη σας στους παραπάνω θεσμούς μπορείτε να μας στείλετε τα στοιχεία σας στο mail referendums@yahoo.gr. Απαραίτητα στοιχεία τα: ονοματεπώνυμο, τηλέφωνο και mail επικοινωνίας και τόπος κατοικίας (απλά ο Δήμος). Τα στοιχεία σας θα χρησιμοποιηθούν ΜΟΝΟ για να σας ενημερώνουμε για τις δράσεις που θεωρούμε σημαντικές και φυσικά μπορείτε να ζητήσετε οποιαδήποτε στιγμή το επιθυμείτε την διαγραφή τους.

Advertisements

5 thoughts on “Άρθρο 44

  1. Παράθεμα: Άρθρο 44 του Συντάγματος της Ελλάδας | Κώδικας Πειρατών / Pirata Codex

  2. Παράθεμα: Άρθρο 44 – ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑΤΑ - Democracy Reborn - Εκστρατεία για τη Δημοκρατία

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s