Ημερίδα για το ένα νέο Σύνταγμα

Eikastiko-gia-Site_718pxΤο Σύνταγμα, ως ο καταστατικός νομικός χάρτης μιας χώρας, οφείλει να εκφράζει απόλυτα τους πολίτες. Κάτι το οποίο προϋποθέτει να έχουμε λόγο στην δημιουργία του. Στην πραγματικότητα, όλοι εμείς ως πολίτες, πρέπει να έχουμε τον πρώτο και τον τελευταίο λόγο σε αυτό. Τον πρώτο μέσα από διαδικασίες οι οποίες θα μας επιτρέψουν να το συγγράψουμε και τον τελευταίο μέσα από την αποδοχή του με δημοψήφισμα. Οποιαδήποτε άλλη προσέγγιση δεν είναι δημοκρατική.

Το ερχόμενο Σάββατο 8 Ιουνίου η Πρωτοβουλία για Ριζική Συνταγματική Αλλαγή διοργανώνει ημερίδα για το ΝΕΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ. Θα παραβρεθούν και θα μιλήσουν δικηγόροι, συνταγματολόγοι, δημοσιογράφοι, ακτιβιστές αλλά κυρίως πολίτες. Όλοι μας. Γιατί το νέο Σύνταγμα οφείλουμε να το γράψουμε εμείς ως πολίτες και κανείς άλλος.

Πληροφορίες για το πρόγραμμα μπορείτε να βρείτε εδώ: http://www.neosyntagma.net/

Advertisements

One thought on “Ημερίδα για το ένα νέο Σύνταγμα

 1. Συμφωνώ 100%.
  Παρακάτω περιγράφω ένα ενδεικτικό πλαίσιο λειτουργίας της (άμεσης) δημοκρατίας…

  Για τις νομοπαρασκευαστικές επιτροπές (όπου μπορεί να προετοιμάζεται η σύνταξη των νομοσχεδίων) ή για τα υπόλοιπα όργανα που θα αποφασίζονται/ορίζονται αλλά και θα ανακαλούνται αποκλειστικά και μόνο από τη γενική συνέλευση των πολιτών (που θα είναι το μοναδικό όργανο επικύρωσης των προτάσεων οι οποίες αφορούν την ικανοποίηση των αναγκών της κοινωνίας) συμφωνώ με τα όρια επανεκλεξιμότητας, δηλαδή να ισχύει περιορισμένος αριθμός θητειών και μη διαδοχικές θητείες άμεσα ανακλητών στελεχών που θα προκύπτουν κυρίως με κλήρωση και ενδεχομένως με εκλογή από τη γενική συνέλευση των πολιτών.

  Επίσης, ας μην ξεχνάμε ότι η βέλτιστη διαδικασία συναπόφασης είναι η σύνθεση λύσεων έπειτα από εκτενή διάλογο με απώτερο σκοπό την ομοφωνία και το σεβασμό των θεμελιωδών δικαιωμάτων των ατόμων και των μειοψηφιών (όπως αυτό της ανθρώπινης ζωής, της ελευθερίας της έκφρασης, της ισότητας, της ισότιμης πρόσβασης σε παιδεία και υγεία κλπ) σε μια (άμεση) δημοκρατία και ότι οι αποδεκτοί τρόποι συναπόφασης μπορεί να είναι, ανάλογα την επιτακτικότητα των καταστάσεων, οι παρακάτω με διαδοχική σειρά προτεραιότητας:
  1) ομοφωνία (100% της γενικής συνέλευσης πολιτών)
  2) προσεγγιστική ομοφωνία (πχ 95% της γενικής συνέλευσης πολιτών)
  3) αυξημένη πλειοψηφία (πχ 2/3 της γενικής συνέλευσης πολιτών)
  4) πλειοψηφία (50% +1 ψήφος στη γενική συνέλευση πολιτών)

  Μια επιπρόσθετη μέριμνα για τη λύση ενός ζητήματος και τον ταυτόχρονο σεβασμό τεκμηριωμένων μειοψηφικών προτάσεων σχετικών με αυτό το ζήτημα μπορεί να είναι η δημιουργία λίστας προτεραιότητας για τις λύσεις που θα εφαρμοστούν ξεκινώντας με τις πλειοψηφικές και έπειτα με τις μειοψηφικές ανάλογα με το πόσο αποδεκτές είναι, πχ:
  1) πλειοψηφική πρόταση #1
  2) πλειοψηφική πρόταση #2
  3) μειοψηφική πρόταση #1
  4) μειοψηφική πρόταση #2
  κλπ

  Η συνέχεια για την εφικτή εφαρμογή της (άμεσης) δημοκρατίας (σε πολιτική και οικονομία) σήμερα:
  http://pantelicgr.wordpress.com/2013/09/08/democracy/

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s