“Πνοή” άμεσης δημοκρατίας και στην Αυστρία

Austria referendumΔιεξήχθη χθες, Κυριακή 20 Ιανουαρίου 2013, το πρώτο εθνικό δημοψήφισμα της σύγχρονης Αυστρίας.  Ο κυβερνητικός συνασπισμός  του Λαϊκού και Σοσιαλιστικού κόμματος έφθασε σε αδιέξοδο σχετικά με το μέλλον του στρατού στην Αυστρία. Το Λαϊκό κόμμα υποστήριζε της διατήρηση της υπάρχουσας κατάστασης, με υποχρεωτική θητεία και εναλλακτικά κοινωνική θητεία για όσους το επιθυμούν, με το Σοσιαλιστικό κόμμα να προτείνει την δημιουργία επαγγελματικού στρατιωτικού σώματος.

Η συμμετοχή στο δημοψήφισμα ήταν ιδιαίτερα υψηλή (49% του συνόλου των ψηφοφόρων) και η πλειοψηφία (59,8%) αποφάσισε υπέρ της διατήρησης της υπάρχουσας κατάστασης. Το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος δεν είναι δεσμευτικό αλλά  οι πολιτικές δυνάμεις έχουν δηλώσει ότι θα γίνει απόλυτα σεβαστό.Παρά το γεγονός ότι το Σύνταγμα της Αυστρίας δεν προβλέπει δημοψηφίσματα ως πρωτοβουλία πολιτών και το αποτέλεσμα του οποιουδήποτε δημοψηφίσματος δεν είναι δεσμευτικό, θεωρούμε ότι το χθεσινό δημοψήφισμα αποτελεί μια αρχή για την Αυστρία υπέρ περισσότερης άμεσης δημοκρατίας.

Παρακάτω μπορείτε να διαβάσετε την δήλωση της οργάνωσης Democracy International

«Οι Αυστριακοί “έτοιμοι” για άμεση δημοκρατία

Τα δημοψηφίσματα πρέπει να είναι δεσμευτικά και να καλούνται από τους πολίτες

Βιέννη 21 Ιανουαρίου 2013: Την Κυριακή, 20 Ιανουαρίου του 2013, το 60% των ψηφοφόρων που συμμετείχαν στο δημοψήφισμα αποφάσισαν υπέρ της διατήρησης του υπάρχοντος συστήματος στρατιωτικής θητείας ή της  υποχρεωτικής κοινωνικής θητείας στην Αυστρία. Η συμμετοχή ήταν ιδιαίτερα υψηλή με ποσοστό 50%. Το δημοψήφισμα κάλεσε η Αυστριακή κυβέρνηση και έγινε αποδεκτό από το κοινοβούλιο. Το αποτέλεσμα του – αν και βούληση των πολιτών – δεν είναι δεσμευτικό.

Ο Erwin Mayer, μέλος της Αυστριακής ομάδας της οργάνωσης Democracy International, δήλωσε: ”Η έντονη δημόσια συζήτηση στην Αυστρία σχετική με την διαβούλευση και η υψηλή συμμετοχή έδειξε ότι οι Αυστριακοί είναι ώριμοι να ψηφίσουν άμεσα όσο αφορά πολιτικά ζητήματα. Από εδώ και στο εξής, δεσμευτικά και καλούμενα από τους πολίτες δημοψηφίσματα, πρέπει να γίνουν κανόνας και κοινή πρακτική άμεσης δημοκρατίας στην Αυστρία ”                

Το Αυστριακό Λαϊκό κόμμα (Austrias Peoples Party – ÖVP) και το Σοσιαλιστικό κόμμα (Socialist PartySPÖ) – στην εξουσία από τον Δεκέμβριο του 2008 – ζήτησαν από του πολίτες να αποφασίσουν αυτοί για το μέλλον του στρατού στην Αυστρία αφού τα δύο κόμματα είχαν φθάσει σε αδιέξοδο όσο αφορά το συγκεκριμένο θέμα. Το αποτέλεσμα της διατήρησης του υπάρχοντος συστήματος αποτελεί επιτυχία για το Λαϊκό κόμμα το οποίο είχε υποστηρίξει την διατήρηση της στρατιωτικής θητείας.

“Το χθεσινό αποτέλεσμα εκκινεί μια καμπάνια υπέρ της άμεσης δημοκρατίας στην Αυστρία” αναφέρει ο Erwin Mayer ο οποίος ηγείται επίσης της οργάνωσης “Περισσότερη Δημοκρατία για την Αυστρία” (mehr demokratie! Österreich). “Στόχος μας είναι οι πολίτες να έχουν το δικαίωμα να θέσουν τα δικά τους ζητήματα στην πολιτική ατζέντα και να ψηφίζουν για αυτά άμεσα. Έτσι θα διορθωθούν οι αδυναμίες του αντιπροσωπευτικού πολιτικού συστήματος” τονίζει συμπερασματικά ο Erwin Mayer.

Η οργάνωση Democracy International μαζί με τις οργανώσεις για περισσότερη δημοκρατία στην Αυστρία και την Γερμανία (mehr demokratie! Österreich και Mehr Demokratie Germany) παρακολούθησαν την διαβούλευση για την στρατιωτική θητεία στην Αυστρία. Οι τρείς αυτές οργανώσεις που υποστηρίζουν την ανάγκη για περισσότερη άμεση δημοκρατία στην Αυστρία, την Γερμανία αλλά και όλον τον κόσμο θα παρουσιάσουν τα συμπεράσματα τους και τα αποτελέσματα της έκθεσης τους σε συνέντευξη τύπου στην Βιέννη, αύριο 22 Ιανουαρίου 2013

Το κείμενο μπορείτε να βρείτε στην διεύθυνση :

http://www.democracy-international.org/military-consultation-austria.html

Άλλα στοιχεία και σχόλια από το διαδίκτυο και τον διεθνή τύπο :

http://en.wikipedia.org/wiki/Austrian_conscription_referendum,_2013

http://www.dw.de/austria-votes-in-favor-of-retaining-conscription/a-16535795

Θα ήθελα για μια ακόμα φορά να τονίσω ότι το αποτέλεσμα ενός δημοψηφίσματος είναι από τα πλέον λιγότερο σημαντικά σημεία σε αυτό. Το σημαντικό στον θεσμό του δημοψηφίσματος είναι ότι αποφασίζουν αυτοί οι οποίοι είναι οι μόνοι που δικαιούνται και νομιμοποιούνται να το κάνουν : οι πολίτες. Το σημαντικό – και η ουσία της δημοκρατίας – είναι ό,τι προηγείται του δημοψηφίσματος, δηλαδή ο δημόσιος διάλογος.  Έτσι κι αλλιώς μια επιλογή που θα αποδειχθεί λανθασμένη – και οποτεδήποτε το συνειδητοποιήσουν οι πολίτες –  μπορεί να αλλάξει άμεσα με μια άλλη επιλογή.

Φοβάμαι ότι στα ελληνικά ΜΜΕ (με την δολιότητα,  τον επαρχιωτισμό  αλλά και το ιδιοκτησιακό καθεστώς που τα χαρακτηρίζει) δε θα ακούσουμε κάτι για όλα τα παραπάνω.

Η κρίση που μαστίζει την Ευρώπη αλλά και ολόκληρο τον κόσμο είναι γόνιμο έδαφος για πολιτικές αλλαγές προς το καλύτερο αλλά και προς το χειρότερο. Είναι στο χέρι του καθενός από εμάς να κάνει την επιλογή του.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s