Δεν ήταν εκλογές. Ήταν ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ

Η προηγούμενη Κυριακή ήταν μια μεγάλη μέρα. Μεγάλη γιατί ο δικομματισμός κατέρρευσε. Γιατί ο ελληνικός λαός δεν τρόμαξε ακούγοντας όλους αυτούς που τα τελευταία χρόνια προσπαθούν να τον τρομοκρατήσουν. Η ‘σιωπηλή πλειοψηφία’ (κατά τον σκιώδη πρώην πρωθυπουργό Παπαδήμο) μίλησε και τους διέψευσε κατηγορηματικά. Είπε ένα μεγάλο ΟΧΙ.

Κάποιος μπορεί να θεωρήσει ότι ανήκω στους αντιμνημονιακούς. Όμως το αν συμφωνώ με την λογική των συγκεκριμένων μνημονίων ή όχι δεν έχει καμία απολύτως σημασία. Αντίθετα θεωρώ υψίστης σημασίας να αγωνιστούμε όλοι μας (από όποιον πολιτικό χώρο και εάν προερχόμαστε) προκειμένου να δώσουμε στους εαυτούς μας την δυνατότητα να εκφράζουμε την θέληση μας. Άμεσα και όσο συχνά το επιθυμούμε. Οι εκλογές της 6ης Μαίου δεν ήταν εκλογές, ήταν δημοψήφισμα. Ένα δημοψήφισμα στο οποίο οι Έλληνες πολίτες είπαν με τον πλέον ξεκάθαρο τρόπο ότι δεν επιθυμούν άλλα ανθρωποφαγικά μνημόνια.

Εάν στην Ελλάδα είχαμε μια πραγματική (δηλαδή συμμετοχική και άμεση) Δημοκρατία, το δημοψήφισμα της Κυριακής θα έπρεπε να είχε γίνει πριν το πρώτο μνημόνιο, όπως ακριβώς έγινε στην Δημοκρατική Ισλανδία (Μαθήματα από τους Βίκινγκς στο http://www.exandasdocumentaries.com). Θα έπρεπε να μας παρουσιάσουν την δανειακή σύμβαση, να μας ζητήσουν να την μελετήσουμε όσο καλύτερα το επιτρέπουν οι γνώσεις μας, να ενημερωθούμε από όσους περισσότερους (με διαφορετική πολιτική και οικονομική αντίληψη) ‘ειδικούς’, να το συζητήσουμε με τους ανθρώπους γύρω μας και να αποφασίσουμε με ένα ΝΑΙ ή ένα ΌΧΙ για το αν συμφωνούμε να προχωρήσουμε σε αυτόν τον δανεισμό. Να είστε σίγουροι ότι με την δαμόκλειο σπάθη του δημοψηφίσματος επάνω από τις κεφαλές των ‘ετέρων’ μας το πρώτο μνημόνιο θα ήταν πολύ πιο ‘ανθρώπινο’ και λογικά γραμμένο. Οι πολίτες πιθανότατα θα ψήφιζαν υπέρ του. Ξαναλέω ότι δεν έχει καμιά απολύτως σημασία τι πιστεύω εγώ ή οποιοσδήποτε άλλος, όποιος και εάν είναι αυτός (ο Παπανδρέου, ο Παπακωνσταντίνου, ο Προβόπουλος ή όποιος  άλλος από αυτούς τους ανεκδιήγητους). Ο μόνος ο οποίος οφείλει και δικαιούται να αποφασίσει είναι ο ελληνικός λαός. Άμεσα και χωρίς δόλιους ή ανεπαρκείς αντιπροσώπους. Η εκτίμηση μου είναι ότι το πρώτο μνημόνιο ακόμα και εάν ήταν πολύ περισσότερο ‘λογικό’ θα αποτύγχανε το ίδιο με αυτό το οποίο τελικά υπέγραψαν οι Παπακωνσταντίνου και Προβόπουλος. Και όταν θα ερχόταν η ώρα για την δεύτερη δανειακή σύμβαση ο λαός θα έλεγε ένα ξεκάθαρο ΟΧΙ. Φίλοι μου αυτό είναι Δημοκρατία. Και δεν έχει σημασία σε ποιο άκρο ή μέρος του πολιτικού άξονα τοποθετεί κανείς τον εαυτό του. Ας απαιτήσουμε η απόφαση να είναι δική μας. Μπορεί να είναι φιλελεύθερη, συντηρητική, ή ριζοσπαστική αλλά οφείλει, και μόνο τότε νομιμοποιείται, να είναι δική μας.

Δεν μπορώ να πω ότι συμπαθώ ιδιαίτερα τον ΣΥΡΙΖΑ. Ως προοδευτικός πολιτικός χώρος όφειλε από την αρχή να ζητήσει την διεξαγωγή δημοψηφίσματος. Η γραφειοκρατική και πολιτική τους υπόσταση δεν τους το ‘επέτρεψε’. Παρόλα αυτά χάρηκα. Πιστεύω ότι μέσα στις άπειρες συνιστώσες του υπάρχουν αξιόλογοι άνθρωποι. Αξιόλογοι και ίσως, γιατί όχι, δημοκράτες. Εάν λοιπόν κάποια στιγμή γίνουν κυβέρνηση, περιμένω από αυτούς να μην αποφασίσουν ερήμην μας για το τρίτο μνημόνιο. Να μην αποφασίσουν υπέρ ή κατά της τρίτης δανειακής σύμβασης. Να προχωρήσουν χωρίς φόβο και δουλοπρέπεια σε ουσιαστικές διαπραγματεύσεις με τις πολιτικές και οικονομικές δυνάμεις της Ευρώπης και βέβαια να ξεκαθαρίσουν από την αρχή  ότι τον τελευταίο λόγο θα το έχει σε κάθε περίπτωση ο ελληνικός λαός. Κυρίες και κύριοι του ΣΥΡΙΖΑ, αυτό είναι δημοκρατία. Θυμηθείτε το.

Με τις παρούσες συνθήκες φαίνεται δύσκολο να σχηματισθεί κυβέρνηση. Ακόμα και αν κάποιες πολιτικές δυνάμεις το καταφέρουν δεν θα είναι βιώσιμη. Οι γνωστοί βαρόνοι των ΜΜΕ και οι γλοιώδεις υπάλληλοι τους έχουν ήδη αρχίσει να τρομοκρατούν. Θα μας μιλήσουν ξανά για ακυβερνησία, για οικονομική καταστροφή, για την ανάγκη να επικρατήσουν οι ‘υπεύθυνες’ δυνάμεις κ.ά. Στις επόμενες εκλογές μένει να αποδείξουμε ότι κάτι έχει αρχίσει να αλλάζει στον πολιτικό μας πολιτισμό. Προσωπικά δεν μπορώ να δω άλλη επιλογή εκτός του ΣΥΡΙΖΑ. Εκτός αν ο Τσίπρας καταφέρει σε τόσο μικρό διάστημα να διαψεύσει όλους όσους ψήφισαν ή σκέφτονται να ψηφίσουν το σχηματισμό του οποίου ηγείται.

Υ.Γ.

Αυτό το οποίο αποφεύγουν μετά βδελυγμίας τα ΜΜΕ στην Ελλάδα (την φρικτή για αυτούς λέξη δημοψήφισμα) ακούγεται σχεδόν παντού σε όλον τον κόσμο. Δείτε το κείμενο του νομπελίστα οικονομολόγου Krugman στους New York Times. Ξεκινά γράφοντας  ‘ Και στις δύο χώρες διεξήχθησαν εκλογές την προηγούμενη Κυριακή, οι οποίες στην πραγματικότητα ήταν δημοψηφίσματα για την τρέχουσα Ευρωπαϊκή οικονομική πολιτική…’ (http://www.nytimes.com/2012/05/07/opinion/krugman-those-revolting-europeans.html?_r=2 και η μετάφραση του από το tvxs : http://tvxs.gr/news/egrapsan-eipan/oi-epanastatoyntes-eyropaioi-toy-pol-kroygkman) . Αυτό πρέπει να θυμηθούμε όταν σύντομα μας ζητηθεί να ψηφήσουμε ξανά. Δεν είναι εκλογές, είναι Δημοψήφισμα.

Advertisements

3 thoughts on “Δεν ήταν εκλογές. Ήταν ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ

 1. Reblogged this on Διασταυρούμενα πυρά and commented:
  Γεια σου, Πέτρο.
  Πολύ καλό το άρθρο.
  Δύο σημεία μόνο θα ήθελα να σχολιάσω.
  α. Και στις επόμενες εκλογές θα πρέπει να αποτελέσει κριτήριο επιλογής η συμμετοχή ή όχι της ελληνικής κοινωνίας στην νεοφιλελεύθερη Ευρώπη. Ο ΣΥΡΙΖΑ θα συνεχίσει να επιμένει στη συμμετοχή μας στην Ε.Ε. απ’ όπου πήγασαν τα δύο καταστροφικά μνημόνια. Επί πλέον ο ΣΥΡΙΖΑ είναι υπέρ της ομοσπονδιοποίησης της Ε.Ε. κόντρα στην αναζήτηση της αυτονομίας. Γι’ αυτά και άλλα πολλά πάλι ΑΝΤΑΡΣΥΑ. Χωρίς αυτό να σημαίνει πως δεν θα είχε την ανοχή μου κατ’ αρχήν μια κυβέρνηση της κοινοβουλευτικής Αριστεράς.

  β. Οι εκλογές αυτές για την ακρίβεια δεν ήταν δημοψήφισμα αλλά υποκατάστατο δημοψηφίσματος. Θα πρέπει να επιμείνουμε στη συνταγματική αλλαγή που θα επιτρέπει την επιβολή δημοψηφίσματος με τη συγκέντρωση 100.000 υπογραφών εντός κάποιων μηνών (όπως γίνεται και στην Ελβετία)

   • Γεια σου και εσένα Διονύση
    Πολύ σωστά. Πρέπει να επιμείνουμε σε θεσμοθετημένες μορφές δημοψηφισμάτων. Υποχρεωτικών, προαιρετικών αλλά και λαϊκής πρωτοβουλίας. Θα μιλήσω για αυτά στο επόμενο κείμενο.
    Ευχαριστώ για το σχόλιο.
    Να είσαι καλά.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s