Έχει δίκιο

Ο σκιώδης πρωθυπουργός Παπαδήμος δήλωσε πρόσφατα στους Financial Times ότι στην Ελλάδα υπάρχει μια μεγάλη σιωπηλή πλειοψηφία. (http://www.ft.com/intl/cms/s/0/9b3f8d50-70df-11e1-8456-00144feab49a.html#axzz1rGjEFfHv)

Τι πιστεύει πως επιθυμεί αυτή η μεγάλη σιωπηλή πλειοψηφία δεν με αφορά. Έχει όμως απόλυτο δίκιο να λέει ότι η πλειοψηφία των πολιτών στην Ελλάδα είναι σιωπηλή. Αυτό το οποίο φαίνεται να ξεχνά, είναι, η δυνατότητα που έχει να δώσει φωνή στην μεγάλη αυτή σιωπηλή πλειοψηφία. Ας καλέσει τον Ελληνικό λαό σε ένα ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ. Ένα Δημοψήφισμα με ένα πολύ απλό ερώτημα. Συμφωνείτε στον δανεισμό της Ελλάδας από την τρόικα και ό,τι αυτό συνεπάγεται ως όρους (δηλαδή τα μνημόνια) από τους δανειστές μας; Ένα απλό ΝΑΙ ή ΟΧΙ. Ένα ΝΑΙ ή ένα ΟΧΙ για τα πρώτα δύο δάνεια. Όχι για το τρίτο ούτε για το νιοστό. Χωρίς εκβιασμούς και τρομοκρατία περί πτώχευσης, εξόδου από το ευρώ κ.τ.λ. Έτσι κι αλλιώς τα μνημόνια έχουν υπογραφεί. Σύμφωνα με την δική τους νέο-φιλελεύθερη ‘λογική’ μας έχουν σώσει.  Ας μας ρωτήσουν – έστω εκ των υστέρων – εάν συμφωνούμε. Αν αυτή η ‘σωτηρία’ μας βρίσκει σύμφωνους. Έτσι ο Παπαδήμος θα δώσει φωνή στην μεγάλη σιωπηλή πλειοψηφία. Το επιθυμεί;

Όχι, δεν το επιθυμεί. Και μαζί με αυτόν δεν το επιθυμούν το ΠΑΣΟΚ, η ΝΔ και το ΛΑΟΣ. Αλλά, και αυτό είναι ίσως ακόμα πιο λυπηρό, δεν το επιθυμούν ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΚΕ (ιδιαίτερα το τελευταίο). Γιατί εάν το επιθυμούσαν όλοι αυτοί οι οποίοι διαρρηγνύουν τα ιμάτια τους ενάντια στα μνημόνια, θα το πρότειναν, ξεκάθαρα, δυνατά και συστηματικά. Δεν το θέλουν όμως. Και δεν το θέλουν γιατί αυτό θα αποτελούσε μια βόμβα στα θεμέλια του σαθρού κοινοβουλευτισμού τον οποίο υπερασπίζονται. Δεν το θέλουν γιατί για όλους αυτούς – χωρίς καμιά εξαίρεση – είμαστε, ως πολίτες, αντίπαλοι τους. Και στον αντίπαλο σου δεν θέλεις να δώσεις φωνή, δηλαδή δύναμη.

Οι μόνοι που θα κατάφερναν κάτι τέτοιο είμαστε εμείς. Οι Έλληνες πολίτες που δεν έχουμε πολιτική φωνή αλλά θέλουμε να μιλήσουμε. Φανταστείτε 600 ή 800 χιλιάδες ανθρώπους στην πλατεία Συντάγματος να φωνάζουν όλοι μαζί μία μόνο λέξη : ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ. Θα ήταν η αρχή του τέλους για την στρεβλή και ισχνή Δημοκρατία τους και το πρώτο βήμα για την δική μας ισχυρή, συμμετοχική και αληθινή Δημοκρατία.

Φανταστείτε το.

Advertisements

2 thoughts on “Έχει δίκιο

  • Φερώνυμε καλησπέρα
   Ελπίζω και εγώ να είμαστε πολλοί αυτοί που εκτιμούμε και ελπίζουμε σε μια πραγματική Δημοκρατία. Επίσης ελπίζω, όσοι κι αν είμαστε, να καταφέρουμε να επικοινωνήσουμε, να συζητήσουμε και να βρούμε τρόπους να βοηθήσουμε κι άλλους ανθρώπους να προβληματισθούν στο τι σήμαινε, σημαίνει και μπορεί να σημαίνει η Δημοκρατία.
   Πήρα το θάρρος να διορθώσω το link που παραθέτεις (com αντί για coμ) προκειμένου να μπορούμε να το δούμε όλοι.
   Θα το μελετήσω προσεκτικά σύντομα και θα επανέλθω.
   Να είσαι καλά
   Πέτρος

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s