Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΩΝ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑΤΩΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Πότε και πόσα είναι τα δημοψηφίσματα τα οποία έχουν γίνει στην Ελλάδα; Από ποιον προτάθηκαν και ποιο ήταν το ερώτημα; Έχει νομίζω ενδιαφέρον να δούμε ποια είναι η απάντηση στα παραπάνω ερωτήματα.

Ας δούμε λοιπόν ένα ένα τα δημοψηφίσματα στην Ελλάδα.

Δημοψήφισμα του 1920

Το δημοψήφισμα διενεργήθηκε από την κυβέρνηση Ράλλη στις 22 Νοεμβρίου (παλιό ημερολόγιο) / 5 Δεκεμβρίου 1920. Στο δημοψήφισμα δεν πήραν μέρος οι Φιλελεύθεροι. Ο λαός εγκρίνει με ποσοστό 99% (!) την επάνοδο του Βασιλιά Κωνσταντίνου. Το αποτέλεσμα προφανέστατα ήταν νόθο. Στις  6 Δεκεμβρίου (παλιό ημερολόγιο) / 19 Δεκεμβρίου 1920 ξαναγύρισε ο Βασιλιάς Κωνσταντίνος ο Α’. Μετά από αυτή την κατάληξη οι συμμαχικές δυνάμεις παύουν να υποστηρίζουν την Ελλάδα και δίνουν την υποστήριξη τους στην Τουρκία με επακόλουθο την Μικρασιατική καταστροφή.

Δημοψήφισμα του 1924

Στις 25 Μαρτίου του 1924 η Δ’ Συντακτική Εθνοσυνέλευση εξέδωσε ψήφισμα μέσω του οποίου καταργούσε την βασιλεία. Η απόφαση επικυρώθηκε με λαϊκή ψήφο στο δημοψήφισμα της 13 Απριλίου του ίδιου έτους. Αβασίλευτη δημοκρατία ψήφισε ποσοστό 70%, ενώ το υπόλοιπο 30% ψήφισε υπέρ μίας Βασιλευόμενης Δημοκρατίας.

Δημοψήφισμα του 1935

Το δημοψήφισμα της 3ης  Νοεμβρίου του 1935 έμεινε στην ιστορία ως νόθο δημοψήφισμα. Διενεργήθηκε από την δικτατορική κυβέρνηση του Γεώργιου Κονδύλη η οποία συγκάλεσε την Ε’ Συντακτική Συνέλευση για να καταργήσει το πολίτευμα της Αβασίλευτης Δημοκρατίας. Υπέρ της Βασιλευόμενης Δημοκρατίας καταμετρήθηκε το 97,88% των ψήφων.

Δημοψήφισμα του 1946

Το δημοψήφισμα διενεργήθηκε από την κυβέρνηση του Κωνσταντίνου Τσαλδάρη. Το αποτέλεσμα ήταν 69% των ψήφων υπέρ της επανόδου του Γεωργίου του Β’. Η ηπειρωτική Ελλάδα ψήφισε συντριπτικά υπέρ της επανόδου του Βασιλιά σε αντίθεση με τις μεγάλες πόλεις. Ρεκόρ υπέρ της Αβασίλευτης Δημοκρατίας σημειώθηκε στην Κρήτη (70%).

Δημοψήφισμα του 1968

Δημοψήφισμα παρωδία, το πρώτο από τα δύο που διενέργησε η Χούντα των Συνταγματαρχών. Το εκλογικό σώμα κλήθηκε να εγκρίνει σχέδιο συντάγματος το οποίο είχε δημοσιοποιηθεί νωρίτερα. Το ‘Σχέδιο Συντάγματος’ εγκρίθηκε με ποσοστό 92,21% και είναι γνωστό ως Σύνταγμα του 1968.

Δημοψήφισμα του 1973

Άλλο ένα δημοψήφισμα έκτρωμα. Σκοποί του ήταν ο παρακάτω :

Να εγκριθεί από το εκλογικό σώμα τροποποίηση του Συντάγματος του 1968

Η εκλογή προέδρου και αντιπροέδρου της Δημοκρατίας ( Γεώργιος Παπαδόπουλος και Οδυσσέας Αγγελής αντίστοιχα) για θητεία 8 (!) ετών.

Να εγκριθεί η πολιτειακή αλλαγή, δηλαδή να εγκριθεί η κατάργηση της μοναρχίας που είχε αποφασίσει και εκτελέσει δύο μήνες νωρίτερα ο δικτάτορας Παπαδόπουλος.

Και για τα τρία ερωτήματα μαζί οι ψηφοφόροι κλήθηκαν να απαντήσουν με ένα Ναι ή Όχι.

Ναι ψήφισε το 78,43% ενώ όχι, ψήφισε αντίστοιχα, το 21,57%.

Δημοψήφισμα του 1974

Το τελευταίο δημοψήφισμα που έλαβε χώρα στην Ελλάδα. Μετά την πτώση της Χούντας, ο Κωνσταντίνος Καραμανλής υιοθέτησε την Συντακτική Πράξη της 1ης Αυγούστου 1974 και επανέφερε σε ισχύ το Σύνταγμα του 1952, χωρίς τις βασικές θεμελιώδεις διατάξεις, δηλαδή αυτές που αφορούσαν την βάση και την μορφή του πολιτεύματος, ως Βασιλευόμενης Δημοκρατίας. Στο δημοψήφισμα της 8ης Δεκεμβρίου 1974, η πλειοψηφία του εκλογικού σώματος, επέλεξε την Αβασίλευτη Δημοκρατία με ποσοστό 69,12

Από τα παραπάνω γίνεται φανερό ότι το κύριο ερώτημα των δημοψηφισμάτων στην Ελλάδα (με εξαίρεση αυτό του 1968) ήταν η μορφή του πολιτεύματος και πιο συγκεκριμένα εάν αυτό θα ήταν Βασιλευόμενη ή Αβασίλευτη Δημοκρατία. Κανένα από αυτά δεν προκλήθηκε από το ίδιο το εκλογικό σώμα. Απλά εξέφραζαν τις σχέσεις του κυρίαρχου πολιτικού σχηματισμού με την μοναρχία και προσπαθούσαν να νομιμοποιήσουν τις θέσεις αυτές μέσω της διαδικασίας του δημοψηφίσματος.

Advertisements

3 thoughts on “Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΩΝ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑΤΩΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

 1. ΤΑ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑΤΑ ΟΤΑΝ ΕΧΟΥΝ ΕΝΑ ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΟ ΣΧΕΔΙΟ ΕΙΝΑΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ Ο ΘΕΜΕΛΙΟΣ ΛΙΘΟΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ . ΟΜΩΣ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΕΧΟΥΝ ΤΗΝ ΠΑΙΔΕΙΑ ΝΑ ΤΗΝ ΕΦΑΡΜΟΣΟΥΝ ΣΩΣΤΑ ? ΟΙ ΕΛΒΕΤΟΙ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑΣ ΠΕΙΘΑΡΧΗΜΕΝΟΣ ΛΑΟΣ ΩΣ ΠΡΟΣ ΤΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΕΚΕΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ ΠΟΛΥ ΚΑΛΑ ΠΟΛΛΑ ΧΡΟΝΙΑ ΠΡΙΝ .ΟΙ ΕΛΒΕΤΟΙ ΑΣΤΥΝΟΜΕΥΟΥΝ Ο ΕΝΑΣ ΤΟΝ ΑΛΛΟ ΚΑΙ ΕΤΣΙ ΟΠΟΙΑΔΗΠΟΤΕ ΜΙΡΗ Η ΜΕΓΑΛΗ ΠΑΡΑΝΟΜΙΑ ΚΑΤΑΓΓΕΤΑΙ ΑΜΕΣΩΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΙΔΙΟΥΣ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ . ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΕΧΟΥΝ ΤΗΝ ΠΑΙΔΕΙΑ ΝΑ ΑΝΤΙΛΗΦΤΟΥΝ ΤΙ ΕΙΝΑΙ
  ΠΑΡΑΝΟΜΙΑ ΠΟΥ ΓΙΝΕΤΑΙ ΕΙΣ ΒΑΡΟΣ ΟΛΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ ΚΑΙ ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΡΟΥΦΙΑΝΙΑ ΓΙΑ ΕΚΔΙΚΗΣΗ Η ΦΘΟΝΟ .
  ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ

  • Κύριε Εφραιμίδη σας ευχαριστώ για τα καλά σας λόγια
   Για εμένα η Δημοκρατία (όπως και η παιδεία) είναι μια διαδικασία. Κάτι το οποίο δεν έχει τέλος. Νομίζω ότι αν το ‘αποφασίζαμε’ θα είχαμε μια θεσπέσια Δημοκρατία. Αυτή την στιγμή πιθανόν να μην μπορούμε, αλλά θα το ξαναπώ, η Δημοκρατία είναι ένα ταξίδι, ίσως ήρθε η στιγμή να κάνουμε ένα αποφασιστικό βήμα μπροστά. Πάντως χαίρομαι που θίξατε το σημείο κλειδί : ΠΑΙΔΕΙΑ.
   Να είστε καλά
   Πέτρος

   • Σ’ευχαριστώ για την απάντηση .Εύχομαι καλή επιτυχία την Κυριακή .Και ένας μόνον ψήφος επιπλέον θα ειναι επιτυχία .

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s