ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ;

Δημοψήφισμα είναι μια διαδικασία μέσω της οποίας το εκλογικό σώμα καλείται με την ψήφο του, να δεχτεί ή να απορρίψει μια συγκεκριμένη πρόταση. Το δημοψήφισμα μπορεί να οδηγήσει στην υιοθέτηση νέου συντάγματος, σε αλλαγή ή πρόσθεση ενός άρθρου του συντάγματος, την δημιουργία ενός νόμου, την ανάκληση ενός εκλεγμένου αξιωματούχου, ή απλά την αποδοχή ή όχι μια συγκεκριμένης πολιτικής. Το δημοψήφισμα είναι μια μορφή ΑΜΕΣΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ.

Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δοθεί  στο ποιος καλεί σε δημοψήφισμα και επίσης ποιος και με ποιο τρόπο αποφασίζει για το ερώτημα. Εάν το δημοψήφισμα προτείνεται από πολιτικό πρόσωπο ή ομάδα υπάρχει ο κίνδυνος ο χρόνος καθώς και το ερώτημα να επιλεχθούν έτσι ώστε να εξυπηρετήσουν συγκεκριμένες πολιτικές σκοπιμότητες. Αντίθετα όταν ο χρόνος και το ερώτημα αποφασίζονται από τους πολίτες, ύστερα από την συλλογή ικανού αριθμού υπογραφών, αυτά αντικατοπτρίζουν την βούληση τους.

Έτσι, μέσω των δημοψηφισμάτων, δίνεται η δυνατότητα στο σύνολο του εκλογικού σώματος να αποφασίσει άμεσα για ιδιαίτερα κρίσιμα θέματα. Αντίθετα η λήψη σημαντικών αποφάσεων μέσω ψηφισμάτων της βουλής προκαλεί μοιραία – και πιθανόν, συχνά δόλια – μία μικρή ή και μεγαλύτερη διαστρέβλωση της άποψης και της θέλησης των πολιτών.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s