Υποστηρίξτε

Όσοι από εσάς υποστηρίζετε την Συνταγματική θεσμοθέτηση δημοψηφισμάτων που καλούν ΜΟΝΟ οι πολίτες, παρακαλείσθε να το δηλώσετε, στέλνοντας τα στοιχεία σας στο mail referendums@yahoo.gr

Απαραίτητα στοιχεία τα: ονοματεπώνυμο, τηλέφωνο ή/και mail επικοινωνίας και τόπος κατοικίας (απλά ο Δήμος).

Τα στοιχεία σας θα χρησιμοποιηθούν ΜΟΝΟ για να σας ενημερώνουμε για τις δράσεις που θεωρούμε σημαντικές και φυσικά μπορείτε να ζητήσετε οποιαδήποτε στιγμή το επιθυμείτε την διαγραφή τους.

Advertisements

4 thoughts on “Υποστηρίξτε

 1. Γεια σας!

  Συμφωνώ με τον θεσμό των δημοψηφισμάτων. Μού λείπουν ωστόσο γνώσεις.
  Για παράδειγμα γράφετε για «Συνταγματική θεσμοθέτηση» των δ/ψ.. Μα από όσο ξέρω προβλέπονται ήδη από το Σύνταγμα (ως προαιρετική διαδικασία). Απλά καμία κυβέρνηση δεν τα κάνει. Κάνω λάθος;
  Επίσης, τι εννοείτε «… καλούν ΜΟΝΟ οι πολίτες»; Δηλαδή, αρνούμαστε τα δημοψηφίσματα που θα πρότεινε μία κυβέρνηση ή ένα βουλευτικό κόμμα;
  Πιθανότατα δεν έχω καταλάβει καλά…

  Idom

  • Το Σύνταγμα της Ελλάδος δεν προβλέπει δημοψήφισμα με πρωτοβουλία πολιτών. Αυτός είναι και ο σημαντικότερος λόγος για τον οποίο δεν έχει διεξαχθεί κανένα δημοψήφισμα στην χώρα μας τα τελευταία 40 χρόνια.

   Είναι αλήθεια πως υπάρχει πρόβλημα όσο αφορά τον ορισμό των θεσμών της άμεσης δημοκρατίας. Παρόλα αυτά, έχει πλέον καθιερωθεί στην διεθνή βιβλιογραφία ο διαχωρισμός μεταξύ των προσωπικών δημοψηφισμάτων που καλούν πολιτικές δυνάμεις (plebiscites) και των δημοψηφισμάτων που καλούν οι πολίτες (referendums). Τα πρώτα έχουν στην καλύτερη των περιπτώσεων μικρή σχέση με μια πραγματική δημοκρατία. Η δική μας πρόταση και ο τελικός μας στόχος είναι ένα Σύνταγμα το οποίο επιτρέπει ΜΟΝΟ στους πολίτες (και όχι στους πολιτικούς) να καλούν δημοψήφισμα. Όπως ακριβώς ορίζει για το ομοσπονδιακό πολιτικό επίπεδο το Σύνταγμα της Ελβετίας.

   Φυσικά, μέχρι να φτάσουμε εκεί, δεν είμαστε αντίθετοι σε μία διεύρυνση της λειτουργίας του θεσμού, η οποία θα επιτρέπει την προκήρυξη δημοψηφίσματος με έναν μικτό και ευκολότερο από ό,τι ισχύει σήμερα τρόπο, δηλαδή τόσο με πρωτοβουλία του ΠτΔ, της συμπολίτευσης ή της αντιπολίτευσης όσο και με πρωτοβουλία των πολιτών. Είναι κάτι που θα μπορούσε να αποτελέσει ένα βήμα προς τον στόχο μας, δηλαδή την προκήρυξη δημοψηφισμάτων ΜΟΝΟ με πρωτοβουλία πολιτών. Όλα αυτά βέβαια, προϋποθέτουν την σύμφωνη γνώμη και την ενεργή υποστήριξη του ελληνικού λαού. Η ελευθερία είναι ένα «ακριβό» αγαθό.

   Αν θέλετε δείτε μία πρόταση δράσης στο: https://greekdimo.wordpress.com/

   Σας ευχαριστούμε πολύ για το ενδιαφέρον σας. Είμαστε στην διάθεση σας για οποιαδήποτε άλλη πληροφορία χρειαστείτε (site, βιβλία, βίντεο κτλ.).

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s